Commons:UKK
Mikä tämä sivusto on?[edit]
Wikimedia Commons on Wikimedian hankkeiden yhteydessä käytettävien tiedostojen (kuvia, ääniä, videopätkiä) säilytyspaikka. Wikimedian hankkeisiin sisältyvät muun muassa Wikipedia ja Wikisanakirja. Katso lisätietoa Commonsin tervetuliaissivulta.
Mikä on suunnitelmana tälle hankkeelle?[edit]
Katso Commons:Project plan
Voinko laittaa materiaalia tälle sivustolle?[edit]
Totta toki! Itse asiassa juuri niin haluamme sinun tekevän. Kirjaudu vain sisään, jos et ole vielä niin tehnyt, katso linkki sivun oikeassa yläreunassa ja napsauta tämän jälkeen 'Tallenna tiedosto' -kohtaa vasemman reunan valikosta.
Minkälaista materiaalia voin ladata sivustolle?[edit]
Voit ladata mitä tahansa tekijänoikeudellisesti vapaata materiaalia, jota voidaan käyttää Wikimedian hankkeissa.
Aineiston tulee olla vapaasti käytettäviä, mikä tarkoittaa sitä, että myös niiden kaupallisen käytön ja muokkaamisen tulee olla sallittua. Vaatimus siitä, että aineiston pitää olla kaupallisesti käytettävissä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että julkisesta patsaasta otettua valokuvaa ei voi ladata Commonsiin, koska Suomen tekijänoikeuslaki kieltää sen: Jos taideteos on kuvan pääaihe, kuvaa ei saa käyttää ansiotarkoituksessa (Tekijänoikeuslaki 25 a §). Kuvan patsaasta voi ladata, jos tekijän kuolemasta on kulunut yli 70 vuotta. (Tekijänoikeuslaki 43 §)
Aineisto ei saa asettua sitaattioikeuden ja/tai Yhdysvaltojen tekijänoikeuslain fair use -oikeuden alaisuuteen. Sinun on myös asetettava materiaali jonkun vapaan lisenssin alaisuuteen, kuten GNU/FDL tai CC-BY/SA/BY-SA – Public domain -kuvat ovat myös tietenkin sallittuja.
Lisätietoa saat sivuilta Commons:Licensing, Commons:Copyright tags, Commons:Freedom_of_Panorama.
Mitä lisenssejä lataamani tiedostojen pitää käyttää?[edit]
Kaikki Commonsissa sijaitsevien kuvien täytyy olla vapaan lisenssin alaisuudessa (nk. copyleft) tai public domain (julkista omaisuutta, periaatteessa luovutaan tekijänoikeuksista). Etenkin kaupallinen käyttö ja jälkiperäiset teokset pitää olla sallittuja, katso Commons:Licensing lisätietoja varten. Muista aina laittaa lisensointimalline lataamiesi tiedostojen kuvaussivuille.
Kun julkaiset omia tuotoksiasi, on suositeltavaa että julkaiset ne vähintään kahden lisenssin alaisuuteen: GFDL (GNU Free Documentation License) ja CC-by-sa-2.0 (Creative Commonsin Nimi mainittava — Sama lisenssi 2.0).
Miksei Commons salli fair usea hyödyntävän sisällön käyttöä?[edit]
"Fair use" sallii aineiston käytön ilman lupaa tietyissä yhteyksissä, riippuen maan lainsäädännöstä. Commons on kuvapankki, jossa tätä yhteyttä ei ole. Commonsin sisältö on tarkoitettu käytettäväksi missä tahansa maassa useissa yhteyksissä ja siten fair usea hyödyntävät kuvat eivät kuulu tänne.
Suomen- ja englanninkielinen Wikipedia sallii (toisin kuin esim. ruotsin- ja saksankielinen) tietynlaisia kuvia, joita ei voi ladata tänne Commonsiin. Ne ladataan Wikipediaan selityksen kera, eivätkä ne ole ainakaan suoraan käytettävissä muista projekteista.
Onko täydellisyyttä hipovalle kuvaukselle olemassa valmista muotoa?[edit]
Kyllä, ja voit tarkastella sitä täällä. On suositeltavaa käyttää Template:Information -mallinetta kuvaussivun täyttämiseen, tutustu asiaan syvemmin mallineen keskustelusivulla.
Mitä resoluutiota pitäisi ladattavien kuvien käyttää?[edit]
Suurin mahdollinen resoluutio on enemmän kuin tervetullutta.
Kuinka voin käyttää tällä sivustolla sijaitsevia tiedostoja suoraan muissa Wikipedioissa?[edit]
Linkitä tiedostonimet kuin ne olisivat paikallisia tiedostoja.
Kuinka voin siirtää kuvan Wikipediasta Commonsiin?[edit]
Jos kuva on levitettävissä vapaalla lisenssillä:
- tallenna täysikokoinen versio tiedostosta koneellesi
- tallenna se Wikimedia Commonsiin
- kopioi kuvaussivu ja tarkista että se sisältää :
- tekijän nimen ja/tai kuvan lähteen osoitteen
- päiväyksen
- lyhyen kuvauksen kuvasta
- lisää alkuperäisen Wikipedian sivun osoite ja sen alkuperäisen tallentajan käyttäjänimi.
- tarkista että lisenssitiedot ja muut mallineet ovat oikein Commonsissa.
Kuinka voin uudelleen nimetä tai siirtää kuvan tai muun tiedoston?[edit]
Tavalliset käyttäjät eivät voi siirtää tiedostoja, koska tiedoston siirtäminen edellyttää toimia jokaisessa projektissa (esim. Wikipedian kieliversiot), jossa kuvaa käytetään. Jos kuvan tiedostonimi kuitenkin on kovin huono (harhaanjohtava, loukkaava, mitäänsanomaton, kuvasarjasta poikkeava tms.), voit merkitä tiedoston mallineella {{Rename}}, esim. {{rename|uusinimi.jpg|syy}}. Kirjoitusvirheen tai pienen parannuksen takia kuvaa ei kannata siirrättää, varsinkaan jos kuva jo on laajasti käytössä. Katso Commons:File renaming.
Kirjautuneet käyttäjät voivat siirtää kuvagalleriasivuja käyttämällä ikkunan yläreunassa (riippuen tosin valitusta ulkoasusta) sijaitsevaa "siirrä"-nappulaa. Huomaa ettei tämä ominaisuus saata olla uusien käyttäjien käytössä, joten voit myös pyytää jotain muuta tekemään sen puolestasi.
Voinko käyttää tällä sivustolla esiintyviä materiaaleja Wikimedian ulkopuolella?[edit]
Kyllä voit. Kuitenkin sinun on tarkistettava kuvan kuvaussivulta (jota voi katsastella klikkaamalla kuvaa) mitä lisenssiä tiedosto noudattaa. Monissa tapauksissa on käypää, että kopioit kuvan tekijän ja lisensoinnin tiedot kuvaussivulta ja julkistat ne kuvan tai muun tiedoston mukana.
Mikä on ylläpitäjä ja kuinka voin tulla sellaiseksi?[edit]
Katso Commons:Ylläpitäjät
Missä voin esittää kysymyksiä?[edit]
Katso kahvihuone
Kuinka Commons toimii samankaltaisten hankkeiden kanssa?[edit]
katso Commons:Collaboration with ourmedia
Kuinka ohjelmistoa muokataan tätä projektia varten?[edit]
Katso Commons:Features
Mitä minun pitäisi tehdä jos sivu tai tiedosto pitäisi poistaa?[edit]
Katso Commons:Deletion requests ja Commons:Deletion guidelines
Mitä kieltä pitäisi käyttää täällä?[edit]
Wikimedia Commons on monikielinen projekti. Useimmissa yhteyksissä saa käyttää omaa kieltään, vaikkakin englannin kielen käyttö usein on tarkoituksenmukaista.
Kuvien yms. tiedostojen nimet saavat olla millä tahansa kielellä. Kuvaukset kirjoitetaan mielellään ainakin englanniksi ja paikallisella kielellä ja sijoitetaan mielellään kieltä kuvaaviin mallineisiin.
Virallisista ohjeista, mallineista yms. englanninkielinen versio on virallinen ja mahdolliset muunkieliset versiot käännetään siitä. Myös luokat nimetään yleensä englanniksi. Eliö-luokat nimetään tieteellisen nimen mukaan. Paikat, paikalliset ilmiöt, henkilöt yms. nimetään paikallisella kielellä, ainakin jos niillä ei ole vakiintunutta englanninkielistä nimeä (käytäntö vaihtelee jos sellainen on).
Monen käyttäjän sivulla on Babel-mallineet, joissa käyttäjä kertoo mitä kieliä hän osaa. Käyttäjän keskustelusivulla on kohteliasta ja tarkoituksenmukaista mahdollisuuksien mukaan käyttää jotakin niistä.
Katso Commons:Language policy, joka on tynkä, koska kieliasiasta ei ole päästy sopuun. Monikielisyyden periaatteesta ollaan samaa mieltä, mutta joidenkin mielestä englannin käyttö useimmissa yhteyksissä helpottaa asioita, toisten mielestä oman kielen (pitääkö Pohjanmaata kutsua Ostrobothniaksi? missä yhteyksissä?).